Wat is osteopathie?

Osteopathie is een behandelvorm die gericht is op het verbeteren van de beweeglijkheid van het lichaam door het te rekken, te masseren en te strekken. Hierdoor kunnen klachten, als hoofdpijn, rug- en nekpijn, maar ook buikpijn, verminderen of verdwijnen. Het woord osteopathie komt uit het Grieks; osteon = weefsel en pathos = voelen.

Een osteopaat werkt vanuit de visie dat het lichaam een functionele eenheid is, dat bestaat uit drie elementen:
• Het bewegingsapparaat (botten, spieren en gewrichten)
• Het orgaansysteem (hart, longen, etc.)
• Het craniosacrale systeem (schedel, wervelkolom, etc.)
Deze drie elementen veroorzaken tezamen verschillende gezondheidsklachten. Een osteopaat brengt met behulp van alleen zijn handen de drie elementen weer in balans, door de doorbloeding ervan te verbeteren. Uitgangspunt hierbij is dat als een lichaamsdeel minder beweeglijk is, het minder doorbloedt is, wat klachten geeft.

Erkenning van osteopathie
In Nederland valt osteopathie onder de noemer van de alternatieve geneeswijzen, maar in veel delen van de wereld is het ondergebracht onder de reguliere zorg. Osteopathie wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit een aanvullend pakket.

Onderzoek
Om klachten goed te kunnen behandelen, moeten ze eerst goed in kaart gebracht worden. Dit gebeurt door middel van zowel een uitgebreid vraaggesprek als een lichamelijk onderzoek, waarbij de weefsels van het lichaam worden onderzocht. Als de klachten behandeld kunnen worden, zal een behandeltraject worden afgesproken.

De behandeling
Tijdens de behandeling worden op een ontspannen manier de weefsels losgemaakt. Het kan zijn dat er plekken behandeld worden waar u geen klachten ervaart. Dit heeft te maken met het feit dat het lichaam als een geheel wordt gezien en klachten op de ene plaats soms ergens anders tot uiting komen. Meestal is er na drie tot vier behandelingen een duidelijke verbetering merkbaar.

De grondlegger van de osteopathie
Als grondlegger van de osteopathie geldt A.T. Still, arts en predikant. Hij ontdekte in 1874 dat mensen beter herstelden als hij het lichaam rechtzette met zijn handen en ervoor zorgde dat weefsel weer soepel werd. Hij trok de conclusie dat het menselijk lichaam door stress, overbelasting, infecties enz. minder beweeglijk wordt en zo vatbaarder is voor ziekte en andere klachten.

Hebt u klachten die gerelateerd zijn aan het minder beweeglijk zijn van uw lichaam? Neem dan eens contact op met Praktijk voor osteopathie L.V. Heuperman in Borne.

0
Feed