Alles wat je nog wilde weten over osteopathie

U heeft ongetwijfeld wel eens over osteopathie gehoord en weet misschien dat het iets te maken heeft met lichamelijke klachten, maar wat is het eigenlijk precies? In deze blog zetten we alle dingen op een rijtje die u nog niet wist over osteopathie.

Osteopathie als therapievorm

Osteopathie wordt vaak in dezelfde hoek als fysiotherapie, manuele therapie en chiropractie geschaard. En voor zover dat betekent dat het een therapievorm is die te maken heeft met spierfunctie, bewegelijkheid van wervels en gewrichten en met het verlichten van pijn dan klopt dat. Maar in tegenstellingen tot deze andere therapieën is osteopathie een meer holistische therapie, die gespecialiseerd is in het lichaam als geheel en op die manier veel terugkerende klachten kan behandelen waar de fysiotherapeut of chiropractor u niet meer bij kan helpen.

Holistische kijk op het lichaam
Omdat het lichaam een samengesteld geheel is, waar alles met elkaar in verband staat door middel van onder meer bindweefsel, vliezen en spierketens, kan een gebrek aan bewegelijkheid in één deel van het lichaam, leiden tot (pijn)klachten in een totaal ander deel van het lichaam. Het is dit complexe geheel van verbanden in het lichaam waar de osteopathie in gespecialiseerd is.

Onbekende bronnen van pijn achterhalen
Door deze onderlinge verbanden in het lichaam, kan een probleem in de darmen bijvoorbeeld leiden tot rugklachten die in eerste instantie helemaal niets met uw rug te maken lijken te hebben. De osteopaat zal met zijn of haar kennis van het holistische lichaam veel beter dan bijvoorbeeld een fysiotherapeut kunnen achterhalen waar de werkelijke bron van uw pijn zit en deze op natuurlijke wijze gaan genezen.

Op natuurlijke wijze genezen
De osteopaat gebruikt in combinatie met de kennis van het lichaam, zijn of haar handen om te bepalen waar de bron van uw pijn zich bevindt en zal door middel van zachte handgrepen en vergelijkbare technieken proberen de bewegelijkheid en de gezonde doorbloeding in de te behandelen spieren en organen te herstellen. Het uitgangspunt is om door middel van deze technieken de natuurlijke genezingskracht van het eigen lichaam te stimuleren.

Geschikt voor baby’s
Omdat dit een volledig natuurlijk proces is en een zeer zachtaardige behandeling is, is osteopathie ook volledig geschikt voor behandeling van baby’s. Pijnklachten en krampen bij baby’s kunnen zich uiten in ontroostbaarheid of spanning die heel goed kan worden behandeld door de osteopaat.

Een holistische therapie voor uiteenlopende kwalen
Al met al is de osteopathie een zachte, holistische therapie die gericht is op het activeren van de natuurlijke genezingskracht van uw lichaam. U kunt bij de osteopaat terecht met een breed scala aan klachten zoals hoofdpijn, concentratieproblemen, buikpijn, rug- of nekklachten, vermoeidheid en nog veel meer.

Heeft u klachten waarvan de bron niet geheel duidelijk is en wilt u uw lichaam op natuurlijke wijzen laten genezen? Neem contact op met de professionals van Praktijk voor Osteopathie L.V. Heuperman en maak een afspraak in Borne.

0
Feed